Konferencja „Rolnictwo Ekologiczne na Podkarpaciu”
28 stycznia 2016 r., Rzeszów |
W dniu 28 stycznia br. w Podkarpackim Urzędzie Marszałkowskim w Rzeszowie odbyła się zorganizowana przez UM i Stowarzyszenie „Polska Ekologia” konferencja „Rolnictwo Ekologiczne na Podkarpaciu”. Do udziału w Konferencji zaproszeni zostali Przewodniczący ZW Forum ZZ Lesław Cupryś, Wiceprzewodniczący ZW Andrzej Kubas i Członek Prezydium ZW Stanisław Bomba. |
Otwierający Konferencję Członek Zarządu Lucjan Kuźniar zaznaczył, że dzięki m. in. Działaniom i inicjatywom podjętymi jeszcze w 2007 r. udało się zintegrować środowisko producentów rolnych i spożywczych czego owocem jest funkcjonująca dziś Podkarpacka Izba Rolnictwa Ekologicznego a co najważniejsze – powiększająca się stale sieć gospodarstw specjalizujących się w produkcji żywności ekologicznej. Począwszy od 2007 r. cyklicznie już organizowane są kolejne edycje międzynarodowych Targów Żywności Ekologicznej „EKOGALA”. Interesujący referat wygłosił Paweł Krajmas – prezes stowarzyszenia „Polska Ekologia”. Nawiązał do trudnych początków produkcji żywności Eko na Podkarpaciu. Minione lata dla wszystkich producentów rolnych nie były łatwe, wiele z dziedzin produkcji rolnej załamało się i nie ma na razie widoków na znaczącą poprawę. Kryzys gospodarczy jaki przetoczył się w ostatnich latach zdawało by się że „położy” produkcję Eko. Stało się jednak inaczej – to ten dział produkcji rolnej przeżył prawie bezboleśnie czas kryzysu. Okazało się, że największym sukcesem okazała się produkcja i sprzedaż warzyw i owoców. Jeszcze kilka lat temu produkcja żywności ekologicznej była malutkim, nie ujmowanym w żadnych statystykach działem produkcji rolnej. Obecnie to ponad 2% całej produkcji ze stałą tendencją do wzrostu. W ostatnich latach podjęto szereg działań propagujących zdrową żywność Eko produkowaną na Podkarpaciu na całym niemal świecie. Z liczącym się zainteresowaniem nasze produkty spotkały się w Chinach, Japonii na Tajwanie czy w Singapurze i Hong-Kongu. Pewne sukcesy odnotowano również w USA. Jak zaznaczył Prezes Paweł Krajmas takie działania powinny być bezwzględnie wspierane przez państwo, dyplomatów i polityków. Niestety tego nadal najbardziej brakuje w walce o rynki zbytu za granicą. Pocieszającym jest to, ze taka żywność cieszy się również coraz bardziej u nas w kraju. Dziś wyroby Eko z Podkarpacia można już spotkać w całej Polsce a na pewno w wszystkich większych ośrodkach miejskich. Osobny problem to nieuporządkowany w Polsce system oznaczania żywności Eko. Dziś logo „Polskiej Ekologii” jest podrabiane albo oznacza się bardzo podobnymi znakami żywność, która z produktami Eko z Podkarpacia niewiele ma wspólnego. W najbliższym czasie „Polska Ekologia” ma złożyć w Sejmie RP projekt przepisów regulujących kompleksowo oznaczanie produktów spożywczych. Michał Tabisz – dyrektor Departamentu Promocji i Współpracy Gospodarczej UM zapewnił, że Urząd Marszałkowski będzie starał się jeszcze bardziej niż do tej pory szukać możliwości wspierania producentów żywności i osób, które promują „Eko żywność”. |
Stanisław Bomba |
ZW Forum ZZ woj. podkarpackiego |